május 18, 2024

Sorun.info

Megkapom, amit kér

7000 éves emlékmű háromszor nagyobb, mint a Lengyelországban felfedezett Stonehenge

Egy hatalmas kőkorszaki emlékművet fedeztek fel Lengyelországban, a kutatók szerint a lelőhely 360 méter átmérőjű, így háromszor nagyobb, mint a Stonehenge. Úgy gondolják, hogy a helyet a neolit emberek legalább 250 évig használták, új funkciókkal egészítve ki az út mentén.

Ősi eredetű jegyzetek:

„A helyszínt először egy siklóernyős észlelte 2015-ben, Nowe Objezierze-ben, Cedynia közelében, amely északnyugat-Lengyelországban található, nem messze a német határtól. 2016-ban Marcin Dziewanowski régész, miközben műholdas képeket vizsgált a Google Maps-en, megerősítette, hogy van egy ősi ház a helyszínen. Az első hírportál szerint ” a burkolat körvonalai annyira világosak voltak, hogy úgy néztek ki, mint az idegenek által a sci-fi filmekben készített gabonakörök.’”

Most, majdnem három évvel a helyszín első megtalálása óta, a Gdański, Szczecin, Varsó és Poznań Egyetem szakértői új betekintést nyernek a szerkezet mélyebb jelentésébe nem invazív technikák alkalmazásával, valamint a helyszín déli és nyugati részén kis területek feltárásával.

A „Roundel”
Mivel a kör alakú, a helyszínen nevezték a ” roundel.”Lengyelországban, Németországban és Csehországban legalább 130 kerekesszéket fedeztek fel. Úgy gondolják, hogy a kerekesszékek célja rituális volt, és valamiféle csillagászati naptárként is szolgálhatott.

A lengyel roundel az egyik legimpozánsabb, amelyet valaha találtak a világon, Newsweek megjegyzi:

„Egy központi területből áll, amelyet három kapu vesz körül, amelyek a belső térhez vezetnek. Ezután négy árok kering körülötte. Minden árok nagyobb és mélyebb, mint az előző, és úgy tűnik, viszonylag szabályos időközönként ástak.”

„Nagyon szenzációs”
Lech Czerniak, a Gdański Egyetem projektvezetője szerint a lengyelországi roundel felfedezése történelmi és régészeti szempontból is jelentős:

„Ez meglehetősen szenzációs, tekintettel arra, hogy egybeesik a Dunán található struktúrák randevújával, amelyet a legidősebbnek tartanak. Ugyanilyen fontosnak tűnik, hogy a szerkezet központi területét körülvevő négy árok valószínűleg nem működött egyszerre,de néhány tucat évente egy új, egyre nagyobb átmérőjű árkot ástak.”

Maga a projekt célja, hogy segítsen a kutatóknak jobban megérteni a kerekeket-tette hozzá Czerniak:

„A projekt elsődleges célja a kerekesszékek működésének társadalmi vonatkozásaival kapcsolatos kérdések, beleértve azt is, hogy mi késztette egy adott régió lakóit arra, hogy hatalmas erőfeszítéseket tegyenek a roundel építésében és fenntartásában, ahonnan az objektum felépítéséhez szükséges ötlet és tudás származik, és milyen gyakran és mennyi ideig használták az objektumot.”

Mélyebb betekintés
A szakértők szerint további kutatásokra van szükség a lengyel kerekekkel kapcsolatban:

„Különösen a kutatók meg akarják érteni, hogy mi volt az a meggyőződés, amely motiválta az őskori embereket egy ilyen hatalmas struktúra felépítésére, és mi volt a szerepe a társadalmukban. A paleoenvironmentális kutatás a régészek középpontjában is áll, mivel lehetővé teszi számukra, hogy megértsék a közösségek hatását a helyi környezetre, ami viszont ablakot adhat a neolit múltba.”