május 19, 2024

Sorun.info

Megkapom, amit kér

5000 éves pingvin „múmiákat” találtak az Antarktiszon

Pingvin múmiák társkereső évezredek óta fedezték fel az Antarktiszon.

Az Észak-Karolinai Egyetem (Wilmington) ornitológusa, Steven Emslie több mint 15 éve tanulmányozza a pingvineket az Antarktiszon. Az évek során felfedezte az elhagyott pingvinkolóniákból származó pingvinmaradványokat, nyomon követve az éghajlatváltozással kapcsolatos nyomokat.

Az utóbbi években Emslie szerint a felmelegedési tendencia mélyebbre jutott a kontinensen, mint korábban. Ahogy a jég megolvadt, kitett egy pingvin kolóniát társkereső évezredek óta.

2020 szeptemberében arról számolt be, hogy ősi, természetesen mumifikált pingvineket talált. Bár úgy nézett ki, mintha nemrég elhunyt, a pingvinek nyúlnak vissza 800-5000 évvel ezelőtt.

A sok év ellenére a pingvin tollai sértetlenek maradtak. A hús úgy maradt, mintha a madarak nemrég haltak volna meg. A madár hulladékából származó foltok még mindig a sziklákon voltak láthatóak, mintha nem telt volna el idő.

Ősi pingvin múmiák
Emslie leírta, mit talált:

„Ez a különleges hely a Ross-tengeren található, Kelet-Antarktiszon, és nagyon hideg, száraz hely volt az Antarktisz más részeihez képest, így a megőrzés még jobb, és mumifikáció történt” – mondta Emslie.

„Amit a helyszínen találtam, az rengeteg csont és múmia volt a felszínen. A pingvinmaradványok egy része elég frissnek tűnt, tehát úgy tűnik, hogy régi és friss maradványok keveréke volt, és ez furcsának tűnik számomra ezen a helyen, ahol még nem jelentettek tenyésztési pingvineket az Antarktiszra látogató emberek történetében.

Így, elkezdtem, hogy vizsgálja meg több, és rájöttem, hogy ez egy olyan hely, amely már ki van téve a közelmúltban snowmelt, hogy ott előforduló, és hogy ezek a friss maradványok valójában ősi, de csak hogy újra ki vannak téve, miután fagyott évszázadok.”

 

Az Adélie pingvinek évezredek óta használják a fészkelőhelyeket. Szétszórva a helyszínen, számtalan kavics egy árulkodó jel. Ahogy az Adélie pingvinek fészkelnek, kavicsokat gyűjtenek, hogy megvédjék tojásaikat.

A közelmúltban, mint 100 évvel ezelőtt, a korai felfedezők semmit sem találtak ugyanazon a helyen. Ma, 800 év után, az ősi kolónia ismét látható.

Mi történt a pingvin kolóniával?
Az Idők szerint:

„Dr. Emslie spekulál a Geology folyóiratban. ahol szeptember közepén jelentette megállapításait, hogy a hűtési hőmérséklet egyfajta tengeri jeget hozott létre a part mentén, amely jól fennmaradt a nyári hónapokban.

A „gyors jég” néven ismert, mivel „rögzíti” a tengerpartot, ez a tengeri jég nagyon megnehezíti a pingvinek számára, hogy hozzáférjenek a strandokhoz, és megakadályozza őket abban, hogy gyarmatosítsák azokat a helyeket, ahol előfordul.”

Ma a tenger szintje emelkedik a hőmérsékletekkel együtt. Szerencsére a ma élő Adélie pingvinek alkalmazkodóképesnek bizonyulnak, új fészkelőhelyeket keresnek. A tudós úgy véli, hogy visszatérnek őseik régi fészkelőhelyére. A kavicsok gazdagságának megtalálása már a helyén van, nagyon kívánatosnak találhatják a helyet.

„Kavicsokra van szükségük a fészkükhöz, ezért nagyon vonzónak fogják találni az összes kavicsot, amelyek már a földön vannak ezen a helyen” – mondta. „Nem lennék meglepve, ha azt látnám, hogy ez a hely a közeljövőben ismét otthonává válik” – mondta Emslie.

Kapcsolódó olvasás: a tudósok felfedezik az Óriás emberi méretű pingvint, amely egyszer Új-Zélandon élt

Adélie pingvin „Szuperkolónia”
2018-ban a tudósok felfedezték az Adélie pingvinek hatalmas „szuperkolóniáját” az Antarktiszon. A NASA műholdfelvételeit tanulmányozva pingvin ürüléket észleltek a távoli Veszély-szigeteken.

A felfedezés előtt a kutatók úgy vélték, hogy a pingvinpopulációk csökkennek. Ezután több mint 750 ezer pár pingvint számoltak össze.

További információ a szuperkolóniáról az alábbiakban:

Ahogy az Antarktisz felmelegszik, a turizmus fellendül a Föld egyik legvadabb helyén. Leginkább a tengerjáró hajók, ott lehet több mint 78.500 látogató ebben az évben, akár 56.000 turisták a két megelőző évben.

Ahogy az emberek egyre gyakrabban érkeznek, a tudósok attól tartanak, hogy megzavarják a törékeny, viszonylag érintetlen környezetet. Az emberek mellett rovarok és növényi magvak is érkezhetnek. Így az elszigetelt pingvinkolóniáknak és más vadon élő állatoknak gyorsan alkalmazkodniuk kell az éghajlatváltozáshoz képest.

Az Antarktisz hihetetlen változásokat tapasztalt több millió év alatt. Mintegy 250 millió évvel ezelőtt a kontinenst erdők és folyók borították. A pingvinek helyett a dinoszauruszok korai rokonai, az Antarktisz otthona.